REISEBREV NR 10: ATLANTERHAVET MOT ØST

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Azorene 24.mai i det herrens år tyvesektsen. Den gamle gubben i seilbåten med belgisk flagg snur seg mot nabo båten med det norske flagget og sier til damen i cockpit:

« we wondered about one thing and have discussed it on our boat ?»

« what???»

« yeah you know, there’s only women on your boat. Is there no skipper on board??»

Hvorpå damen i båten med det norske flagget tar et lite kvantesteg over ripen, lander bestemt i fiendens cockpit. Før gubben får tenkt seg om har hun et fast grep om livet på han, vipper han lett over ripen og holder fast i beina på han slik at hodet såvidt er over vann.

« don’t really understand your STUPID question. Please ask again” she says while lowering him into the filthy marina water

While lifting him up barely above water, he is asked again to ANSWER!!!!

Uff, nei det var ikke akkurat slik. Det ble mer et «blikk som sa «hvor dum er du egentlig din gamle fis!» og så forklarte jeg han at JA Lea har absolutt skipper og det er en DAME ditt brød.

Sånn er det altså i 2016......sukk. Men; who cares really. Det er desverre ikke bare gamle gubber som spør. Fikk samme spørsmål av en fyr fra Norge i BVI. Han hadde akkurat fløyet over for å være crew på en båt hjem. Han lurte på om vi jenter i LEA kunne takle den utfordringen det er å seile Atlanteren «the hard way». Da måtte jeg spørre han om hvor mange hav han har krysset og parkerte han grundig der og da.

Vi har vært ydmyke for den utfordingen det er å seile til Azorene. Som seilere og menneske. Det har vært mye grubling siste måneden før avreise fra BVI. Å krysse Atlanteren vest mot øst er statistisk mer utfordrende med tanke på vær. Jeg er helt ærlig og sier rett frem at dette gledet jeg meg ikke til.

Vi er godt innkjørte ombord, har seilt mye hav siste året. Vi har kjent mye på vær og sjø. Båten er tipp topp og vi er godt rustet på alle måter. Jeg vet at vi takler det som kommer på best mulig måte. Men, jeg ønsket meg ikke drittvær, og det er ingen garantier.

Men som Astrid Lindgren sier så klokt:

« Iblant måste man gjøra saker man inte vågar

annars er man ingen manniska

utan bara en liten lort»

 

 

Vi hadde Chris Tibbs med på laget, han er professionell værruter og har seilt en rundt 250 000 nm. Med satelitt telefon og pc ombord så kunne vi laste ned værmeldinger og ha kontroll på det som måtte komme.

En hel gjeng med skandinavere la ut på samme tid. «Vikinga Racet» ble det kalt. Kjempebra tiltak hvor vi holdt kontakten hver dag gjennom mail. Alle sendte posisjon og vær til en av båtene som igjen sendte ut en samlet mail. Veldig kjekt å følge med alle, og den lille regattafølelsen kom tilbake! Roger i Wanderlust, Friskus og Lea dro fra BVI og resten i fra Antigua. Det ble en utrolig kjekk gjenforening med alle på Horta!

Og jeg kan si deg en ting: det var ingen som følte seg som en «lort» da vi skimtet Faial i horisonten.

Nå hadde vi gjort det igjen, Lea jentene har tilbakelagt nok et flott Atlanterhavskryss! Ingen skade på verken mannskap eller båt. Vi har hatt det bra ombord og ryktene på kaien i Horta sa at været har ikke vært så bra på mange år. Det vil si; det gikk fort! Vi brukte 16 dager. Vi hadde vind fra 2-18 ms, vindretning fra skarp kryss til platt lens. Men 90% av tiden med vinden inn styrbord og hadde mange dager med helt konge seiling!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lavtrykkene dundret innover Azorene etter vi var kommet frem. Vi hadde fra før bestemt oss for å tilbringe noen uker på Azorene. Se de ulike øyene og ta livet med ro. Jeg skulle reise på jobb i slutten av mai, og vi var enig i å ikke stresse avgårde til Irland. Mye bedre å la været bestemme. Det passet igrunnen fint. Vi dro ikke fra Horta engang. Tjoret oss fast i kaien og koste oss på den vakre øyen Faial. Gikk turer og fant frem joggeskoene igjen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi nøt billige priser og hadde det superkjekt sammen med mange andre seilere, og spesielt Vildensky med verdens fire skjønneste gutter ombord. Disse gutta er helt spesiell og vi digger de!

Den 27.mai var det på tide for «gamleskipperen» å fly til Norge. Lea, Vildensky og Malot kastet loss og hold følge hele veien til Irland. 8 dager og 8 timer senere lå de til kai i Kinsale. Uforskammet vel gjennomført uten «gamlo». Jeg synes de kunne løyet litt og sagt det var noe dritt uten meg. Men, de er blitt hardbarka havseilere og du skal ikke se bortifra at jeg er blitt en ussel fokkeslask når jeg mønstrer på i Dublin neste uke.

Planen nå: vi seiler siste strekket hjem. Dublin-Caledonia/Skottland- Orkenøyene- Shetland- Utvær- Bergen. Satser på å seile inn Vågen 6-7 juli.

 

Rapportene fra Irland er kaldt og vått, men knallkos i kollektiv med Vildensky!

 

Her er loggen fra havet:

 

Mot Asorene  1,døgn 

Lørdag 30.4.2016  kl 1200 

Posisjon: N 19.52.9 W  62.45.5

COG: 40-70 grader 

SOG 5-7  kn 

Vind: 6  ms fra 130-150 grader 

Utseilt distanse siste døgn:   139 nm (23 timer) 

Distanse igjen til Horta: 2084 

Vær: squalls, lyn og torden. 25 grader 

 

Da er vi i gang! 50 minutter etter skjema løftet vi anker og satt kursen mot Asorene .  Ingen hornmusikk og heiarop, ingen kjente i bukten som kunne vinke oss av gårde. «Grace» (Norsk) dro et par timer før oss, vi har enda ikke tatt de igjen… Men like greit uten hurrarop denne gangen, jeg kjenner en stor sorg og forferdelse over helikopterulykken i Bergen og har surret mye på det utover dagen og natten. «Ka e det egentlig vi holder på med» kom det fra Reidun i går kveld. Squallsene uler rundt båten, det er beksvart og vi går natten i møte på havet. Vi er helt i startgropen på et enormt svært havstrekk. Muttens aleine. «Nei, jeg tenkte akkurat det samme « sa jeg.  

Det er sånn første dagen. Må få rytmen i kroppen, havet under huden og saltsmak i munnen. Sette sjøbein og la magen ramle på plass så blir det helt konge! I morgen starter resten av gjengen, da blir det daglig oppdaterig med Camilla i Anorak som sambands sentral. Helt topp.  Dagens værmelding fra Chris melder om squalls (regn og vindbyger) vind 8-10 ms. Det har øst ned i hele morges, vi satte opp kalesjen og nå er det bare fryd og gammen i cockpit. Klara vindror har styrt skuten ganske så bra gjennom natten og formiddagen. Vi holder kurs omtrent rett på Horta enn så lenge  

Jeg synes det var bikkjekaldt på nattevakt, sjekket temperaturen, den viste 25 grader……. 

 

Mot Asorene 2.døgn 

Søndag 1.5.2016  kl 1200 

Posisjon: N 21.42.9 W 61.52.5 

COG: 40-70 grader 

SOG 6  kn 

Vind: 6  ms fra NE 

Utseilt distanse siste døgn:    

Distanse igjen til Horta:  

Vær: lettskyet 

 

I går bøttet det ned store deler av dagen. Det blir fuktig og vått selv under kalesjen. Vinden snudde på nordøst og vi holdt en nordlig kurs store deler av dagen og natten. På et tidspunkt kom vinden fra alle veier og vi prøve å seile med, litt rotadag på sjøen. Torden og lyn kom ubehagelig nærmt på kvelden. I dag skinner solen gjennom et lett skydekke og de blåser 8ms enn så lenge fra nordøst. Vi har alt av duk ute og håper på god progresjon dette døgnet. 

Vi er ennå på «amøbe stadiet». I alle kriker og kroker ligger det havseilere og sover. En stakkar som passer butikken og resten ligger strødd og sover. Vi seiler og sover, og spiser litt. Laget til enkel middager før avreise for de to første dagene, sjakktrekk! Det gjelder å finne seg godplassen i cockpit, den på le benk slik at du ikke må klamre deg fast i nedoverbakke. Er du så dum at du går på do, så vips har den amøben som steinsov på dørken i sted tryllet seg opp i godplassen din.  I dag er det første mai, lurer på om vi skal gå i tog på fremre dekk. Må kanskje øve oss på det hvis ikke vi rekker frem til Asorene før 17 mai…… 

I dag er resten av flåten i gang fra Antigua, Vikinga Race is on!  

 

 

Mot Asorene 3.døgn 

Mandag 2.5.2016  kl 1200 UTC -4

Posisjon: N 23.41.2 W 61.56.5 

COG: 10-30 grader 

SOG 5  kn 

Vind: 4-6  ms fra NE 

Utseilt distanse siste døgn:   122 

Distanse igjen til Horta: 1915 

Vær: sol, 26 grader. Sjø: 23 grader, bølger 1-1.5m 

 

Tredje døgn på havet, ting begynner å gå seg til. Hadde en drømmedag på havet i går og i dag ser likedan ut. Det er deilig med fin bris og rolig sjø, MEN det gir redusert fart og dermed flere dager på havet totalt. Uansett, vi nyter det! Vinden er mer nordlig enn meldt og blåser fra NE, noe som gir oss en nordlig kurs enn så lenge. Lea havseilerbande har delt seg i to lag, Erin og Lene har 6-12 vakten og Reidun og Anne 12-6 vakten. Sånn går det døgnet igjennom og dette fungerte fint på Atlanterhavskrysset i november. Vi roterer gjerne litt på vaktene underveis. Reidun og jeg har kjørt annenhver natt med 2 timer på og 2 av, det vil si at den ene natten har man bare to timer vakt, det gir mer søvn. I natt var jeg heldig og har fått mye søvn. Men, ble vekket i tretiden av en ivrig stemme: Anne, se her!!! Du må våkne!! Jeg for opp og ble bedt om å se ut i horisonten. Øst for oss så vi en «ildkule» stige opp av havet. Hva i all verden? En nødrakett?? Brann?? Kan vi redde noen her????Frem med kikkerten…….ser ingen bevegelse eller flammer.  

 

Det var søren meg månen på vei opp over horisonten, knall rød som en ildkule, helt rått. Vi lo litt av det. I natt prøvde vi jammen santen å redde månen….. Har ellers hatt en del båter forbi siste døgnet, mang store lastebåter stappet med containere på vei østover. Roger i Wanderlust lå 30 nm vest for oss i går. Med sine 27 fot bruker han nok mer tid til Asorene enn oss.  

I går hadde vi turens første «funky» middag. Noen koteletter på overtid ble stekt til middag……laget under tvil. Gamlingene kastet koteletten på sjøen mens ungdommene bøttet i seg. Ingen ble syke. I dag er det dags for å bruke noen kjøttdeiger som skriker på oppmerksomhet i kjøleskapet……. Frysen er ellers full med en 12-14 frosne middager så vi lider ingen nød.  

Snakkes 

 

 

Mot Asorene 4.døgn 

Tirsdag 3.5.2016  kl 1200 UTC -4

Posisjon: N 25.31.1 W 61.54.9 

COG: 020-040 grader 

SOG : 5 knop 

Vind:  5 ms NE 

Utseilt distanse siste døgn: 113 

Utseilt distanse totalt fra BVI:  502 

Distanse igjen til Horta: 1852 

Vær: sol, 26 grader. Sjø: 23 grader, bølger 1-1.5m 

 

Vi ligger midt i et belte med lite vind, i går gikk det sakte gitt! Vinden er NE og vi seiler skarpt for å holde oss mer nord enn vest, men det gir dårligere fart.  Aller helst vil vi holde NE kurs, men det kommer. I følge meteorologen skal vinden dreie ut på kvelden i dag og gi oss en mer ESE vindretning.  I natt ble det en stund helt vindstille og jernhesten måtte til en times tid før brisen kom tilbake. Her gjelder det å være tålmodig! Vi har vel 400 liter diesel om bord og halvparten ryker med til et par timers lading hver dag, resten får bli til fremdrift. Vi ønsker ikke  blåse av diesel enda, kan bli mer stille underveis. 

Solcellene bøtter energi på batteriene når solen er fremme, men det holder ikke til 24 timers drift av båten. Natten er lang og vi holder kartplotteren i gang. Så er det kjøleboks og fryser så en 8-9 amp i timen går med. Holder massevis på svai men vi må lade med motor på havseilas. Et par timer på kvelden som gir oss nok strøm gjennom natten.  Note to self: større batteribank neste gang!  

 

Det går uansett fremover. En fantastisk dag i går, sakte duving av båten fra dønningene. Det er bare å benke seg i cockpit med en bok og kose seg hele dagen. Erin slo til med en super pizza til middag.  Et par flygefisk har endt sine dager på dekk, og vi har snart tatt knekken på de 20 fluene som ikke har begått selvmord med å ta seg en flygetur underveis. Kan tenke meg følelsen den har når den har tatt av fra dekk og ser bare hav og Lea forsvinne i horisonten…..WTF!!!» tror ikke en flue klarer å nå oss igjen så lett.  Resten henger klistret på fluepapiret til spott og spe.  

En av de aller heftigste opplevelsene over Atlanteren sist var de utrolig og mange drømmene alle hadde underveis. Hver gang noen våknet var standarden: «Gu’ kor eg har drømt». Syke drømmer, rare drømmer og ikke minst drømmer hver eneste gang man sov. Helt vilt. Nå er vi der igjen.    

En ny dag på havet, solen skinner og det er lett bris. Vi klamrer oss til en nordlig kurs og håper vinden dreier som avtalt slik a vi er fremme på Asorene før…..jul 

 

Mot Asorene 5.døgn 

Tirsdag 4.5.2016  kl 1200 UTC -4

Posisjon: N 27.02.73  W 60.55.68 

COG:  38 grader 

SOG :4.5 knop 

Vind:  5 ms 

Utseilt distanse siste døgn: 113 

Utseilt distanse totalt fra BVI:  616 

Distanse igjen til Horta: 1758 

Vær: sol, 26 grader. Sjø: 23 grader, bølger 1-1.5m 

 

 

I natt måtte vi omsider starte jernhesten og få litt fart i skuta. Vinden døde og seilene slo og vi drev sakte fremover. Nå har vi vært tålmodige og seilt sakte siste dagene, på tide med litt fremdrift.. Den gode nyheten er at vinden har dreiet en 30 grader mot øst og den lille seilingen vi har gjort siste 12 timene har vært med kurs rett mot Asorene.  Innimellom har vinden kommet og med 5 knops fart i skuten har vi følelsen av  fly etter flere dager med skikkelig sneglefart……. Hadde en seilbåt ute på babord side i natt, så kun tricoloren i mørket men ingen utsag på AIS. Lurer på hvem det er? Skal laste ned oversikten fra Anorak over alle båtene om en stund. Kanskje en av «våre»?  

Vi har også kastet oss i havet i dag.  Det er bikiniseilas  cockpit, 26 grader og 24 grader i sjøen. Sjøen har en vanvittig blåfarge, helt magisk.  Lang line med blåse etter båten og minst 1 person igjen om bord og så er det bare å kaste seg uti. Vanvittig deilig…..og litt spooky. Det er 6000 meter ned under oss og det bor store dyr i havet her. I går bikket vi 500 nm, en god grunn til feiring! Det ble lakris og popcorn og filmkveld i cockpit.  Pirates of the Caribbean nr 3.   

Dag er et onsdag og en god grunn til ekstra kos. Skipperen skal stå med grytene og lage lunsjbestilling på fleskepannekake.  Vi har det fint! Benytter de rolige dagene til å gjøre masse kjekke ting som en ikke orker når alt er bare råkkenråll rundt oss. Snart kommer ny værmelding fra Chris Tibbs tikkende inn, spent på hva de neste dagene bringer av vind. Nå har vi akkurat heit seilt igjen og tikker av gårde nordøst i 4-5 knop.  

Vi snakkes! 

 

 

Mot Asorene 6.døgn 

Onsdag  5.5.2016  kl 1200 UTC -4

Posisjon: N 28.52.1  W 58.57.9 

COG:  50-70 grader 

SOG : 7-8 knop 

Vind:   9-12 ms 

Utseilt distanse siste døgn: 158 

Utseilt distanse totalt fra BVI:  771 

Distanse igjen til Horta: 1613 

Vær: sol, 25 grader. Sjø: 23 grader, bølger en del større enn i  går… 

 

I går var en skikkelig fin dag, bading, pannekaker til lunsj og besøk av en stor flokk delfiner. Lite vind og rolig sjø. Chris meldte om mer og stabil vind utover kvelden, og den kom, litt mer enn meldt. 8-10 ms utover kvelden og i natt dro det seg tl med 11-12 ms med kast på 14ms. Brå overgang etter late dager med flatt hav. Sjøen ble mer rotete og bølger fra siden, det er bare å holde seg fast.  Har revet godt ned og prøver å gjøre de så behagelig om bord som mulig. Vi har fått fart på skuten og det er bra 7-8 knop i snitt siste halve døgnet og det spiser mil! Har nå kurs rett på Asorene, legger oss 10 mot nord etter råd fra Chris for å ikke havne midt i et høytrykk over helgen.  

Når LEA vipper over 7knops fart forteller kartplotteren oss at vi vil nå Asorene 17 mai……vi får se.I dag skal hele mannskapet levere inn sin tippekupong på ETA Horta, må finne på en grisebra premie til vinneren. Vi benker oss fast i cockpit, jeg har funnet en gromplass på dørken med saccosekken og en god bok og nyter frivakten mens LEA danser over bølgene og vi kjenner at ja nå er vi på havseilas! 

 

 

Mot Asorene 7.døgn 

Fredag  6.5.2016  kl 1200 UTC -4

Posisjon: N 31.00.02  W 56.53.1 

COG:  50-70 grader 

SOG : 7-8 knop 

Vind:   9-12 ms, 14-15 i kastene 

Utseilt distanse siste døgn: 171!! 

Utseilt distanse totalt fra BVI:  942 nm 

Distanse igjen til Horta: 1459 

Vær: sol, 25 grader. Sjø: 23 grader, bølger enda en del større enn i  går… 

 

Det er jammen godt jeg skriver skippers logg hver dag for å holde styr på dagene. Men selv da er forvirringen lett til stede. Trodde det var onsdag i går jeg, jammen santen var det torsdag. Det betyr at i dag er det fredag og vi har vært på havet i en uke.  Vi er i grunnen allerede klar for ankerdram i Horta, men kartet viser at vi snart er halveis så vi må nok smøre oss med tålmodighet. Siste døgn har vi satt ny rekord: 171 nm tilbakelagt og det er bra. Men jammen jobber vi for det også. Det har blåst en del og da blir det en del sjø. Mye vind i går, litt roligere i natt (9-10ms) og så durte det på med 12-13 ms i hele formiddag.  Jentene har styrt LEA mens Reidun utrolig nok har sovet i forpiggen og jeg har steinsovet på dørken i cockpit. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sidebølger gir skikkelig råkkenråll følelse og vi må rydde litt i ettermiddag når vind og sjø løyer. Klara Vindror har styrt skuten hele veien fra BVI, men i det siste har hun knirket litt. Det viser seg at nederste feste er løst og hun må derfor få en pause. Kåre er dødsfornøyd med det, han synes rett og slett det blir litt kjedelig å bare hvile seg og alle bare skryter av Klara. « Gu kor fint hun styrer». Ja, rett og slett litt kvalmende synes han. Nå styrer han skuten stolt som en hane, og vi passer på å skryte litt av han også.  

Kartplotteren har endelig også fått sin dåp og heter nå Harry Plotter, ha ha. Utrolig hvor mye rart man synes er morsomt her ute i LEA universet dag etter dag på havet. I dag er det fredag og en skikkelig god grunn til å kose seg ekstra. Vi skal ha quiz kveld, spise chips og lese fire mail!! i kveld.  Hentet ned værmeldingen i natt og jammen santen tikket det inn fire mail, tusen takk!! Det er bare digg. Været skal løye litt utover dagen, ned til 13-18 knop og det er passelig synes vi. Da får vi god fart og passe sjø. Vi trenger en kroppsvask, hårvask og en lett vask av cockpit.  Det går mot andre  helg i havet og da må vi ha det på stell!  

Snakkes! 

 

 

Mot Asorene 8.døgn 

Lørdag  7.5.2016  kl 1200 UTC -3

Posisjon: N 32.39.9  W 54.07.2 

COG:  80-90 grader 

SOG : 8 knop 

Vind:   11 ms, ØSØ 

Utseilt distanse siste døgn: 175 

Utseilt distanse totalt fra BVI:  1017 

Distanse igjen til Horta: 1293 

Vær: sol, 25 grader. Sjø: bølger fra sør, ganske store 

Vi har stilt klokken 1 time frem. 

 

Vinden ble ikke som vi trodde og som var meldt. Vinden har durt på i hele natt. Så vi er inne  tredje dagen med kuling og bølger som herjer med oss.  Vi er tilbake til det stadiet hvor vi holder oss fast, alt som ikke står fast eller holder fast  velter.  Vi har mye sjøsprøyt over båten, noen har funnet veien over kalesjen og midt i fleisen på rorkvinnen.  Så:  

Jeg vil gjerne legge inn en bestilling på 13-18 knop noen dager nå. Det positive er at vi koster av gårde i riktig retning.  Setter den ene døgnrekord etter den andre på utseilt distanse.  Ellers så har vi det bra! Men store sprell om bord blir det ikke. Vi seiler og sover og holder oss fast. Den eneste som spreller om bord er den stakkars flygefisken som tok sats og landet oppå kalesjen i mørket. Vi hørte et dunk, ka søren er det????? Der ligger fisken oppe på kalesjetaket og ser storøyd på oss, lukter skikkelig FISK!!!. Vi hjalp han til en liten flygetur tilbake i havet. Ingen bading i råkkenrållværet heller, men like greit. Nå har vi portugisiske krigsskip rundt oss, en skikkelig liten slem greie. Ingen båter i syne på noen dager, hele Vikinga Race flåten er her ute og det er godt, vi holder øye med alle og plotter de inn. Litt regattafølelse er kjekt. I dag skal jeg studere hvem som har en fin bris og sette kursen dit! Vi håper det roer seg litt ned som lovet, slik at helgefreden kan senke seg og vi kan gjennomføre quiz’en som utgikk i går kveld pga lett kvalme. 

 

Mot Asorene 9.døgn 

Søndag  8.5.2016  kl 1200 UTC -3 

Posisjon: N 33.55.12  W 51.13.85 

COG:  86 grader 

SOG : 8 knop 

Vind:   9 ms, ØSØ 

Utseilt distanse siste døgn: 169 

Utseilt distanse totalt fra BVI:  1286 

Distanse igjen til Horta: 1126 

Vær: sol, 22 grader. Sjø: bølger fra sørøst 2m 

 

 

Hurra! Klokken 14:10 i dag viste kartplotteren 1108 nm igjen til Azorene, det vil si at vi er halveis! Dette ble feiret med  bobler og snop og quiz i cockpit! Vi har definitivt kommet lengre nord, det ser ut som om dagene med bikiniseilas er over. Det er 22 grader i cockpit og kaldt i vinden. Vi seiler med fremre del av kalesjen oppe, gir god ly både for sol og vind.  Vi har enda ikke lov å snakke om ull, det minner oss på at vi er på vei til kalde nord. Benevnes bare som «det du vet».   Gamlingene knakk sammen og måtte inn i skapet og finne «det du vet», nettene føles bikkjekalde. Bortsett fra regnfulle dager i begynnelse har det vært sol og fint. Litt mer skyer i natt. Månen er borte og vi gleder oss til den snart kommer frem igjen på nattevakt. 

 

Klara Vindror har fått seg en smell. Nederste feste på skroget var løst, trøkk fra roret ga bevegelse og vi bestemte oss for å ta det av inntil vi får ordnet festet. Da vi løsnet roret og trakk det av, kom selvfølgelig en ekstra stor bølge som gjorde at hekken for ned og smalt inn i toppen av roret som fikk seg en sprekk.  Vi kan sannsynligvis fikse det men må ha mye roligere forhold hvis vi skal klare å sette på roret igjen. Foreløpig styrer Kåre (autopilot) stort sett, men han er blitt litt senil. Plutselig glemmer han at det er han som styrer showet og slipper opp. Ikke sier han fra heller. Så, plutselig går autopiloten på standby uten noen form for alarm og Lea fyker opp i vinden. Den kobler seg ut et par ganger i døgnet. Ingen krise, men fører til at vi må være oppe og passe på. 

Uværet over Bermuda er grunnen til at vi har hatt mye vind siste dagene. Det trakk seg lenger øst en beregnet. Værmelding fra Chris i dag sier at vinden vil løye litt og etter hvert trekke seg mer fra sør-sørvest. Vi velger å gå rett på Horta nå, risikerer litt mindre vind ett døgn eller så, men vi har rikelig med diesel. Alternativ er å legge kursen litt nord for direktelinjen og får mer vind (og regnbyger ut i uken). Vi har logget litt ekstra mil pga den nordlige kursen vi holdt første dagene, så nå kjører vi bare rett på! Våre norske og svenske venner er «out here somewhere», alle har hatt mye vind og god fremdrift siste dagene.   LEA blir nok ikke først i havn på Horta, men hvor stas er det da?   

Vi vil helst ha flagg og hornmusikk når vi kommer og da bør vel noen andre komme først, ikke sant?  

Stay tuned! 

 

 

 

Mot Asorene 10.døgn 

Mandag   9.5.2016  kl 1200 UTC -3 

Posisjon: N 34.50.47  W 48.05.77 

COG:  86 grader 

SOG : 6,5 knop 

Vind:   6-9 ms, S 

Utseilt distanse siste døgn: 167 

Utseilt distanse totalt fra BVI:  1363 

Distanse igjen til Horta: 961 

Vær: sol, 24 grader. Sjø: rolig, lette dønninger fra nordøst 

 

I dag har vært en skikkelig kosedag. Kjempeflott seiling i 7-9 ms i natt og 6 ms i formiddag før vinden dreide sørvest og datt ned på 4 ms. Vi seilte frem til halv tre, satte fokken på bom, men til slutt var det bare å rulle inn og starte motor. Vi har rikelig med diesel siden vi var så gniten i begynnelsen. Vinden skal ta seg opp igjen i morgen. Det er helt greit, vi har bare kost oss. Satt lenge på dekk og hilst på en flokk delfiner, vi har hatt bikinitemperatur og vi har laget vann. Reidun har laget dødsgod middag med fløtegratinerte poteter og koteletter med killersaus. Det lakker mot kveld i skrivende stund, solnedgangen farger skyene i fantastiske farger og månen er så vidt  kommet opp. 

Det er rikelig med portugisiske kripsskip rundt båten, så badingen står vi over. Vi har vært 10 dager på sjøen og alle er fremdeles venner! Det fungerer fint. Stort sett er det alltid noen som sover før eller etter vakt.  Men etter at oldisene gruste ungdommen i quiz i går, så tok det en stund før de var glad i oss igjen. 

Mens jeg sov meg igjennom soloppgangen i morges, så Reidun en seilbåt i horisonten. Vi nærmet oss dem i dag. Men de er fremdeles et godt stykke fra oss.  Jeg prøvde  å kalle de opp på kanal 16 og fikk for så vidt svar men så var det stille. Kanskje de ikke gidder snakke med oss? Eller kanskje de er akkurat for langt unna til å få kontakt. Båten er stappfull av mat og vann, vi har fremdeles godterier og brus, alle vasker seg og pusser tenner. Vi skal nok klare å holde  stemning oppe den siste uken inn mot Horta. 

 

 

Mot Asorene 12.døgn 

Onsdag 11.5.2016  kl 1200 UTC -3 

Posisjon: N 36.07.1  W 41.54.7 

COG:  80-90 grader 

SOG : 7-8 knop 

Vind:   7-10 ms WNW/WSW 

Utseilt distanse siste døgn: 159 

Utseilt distanse totalt fra BVI:  1772 

Distanse igjen til Horta: 650 

Vær: sol, 24 grader. Sjø: 21 grader, bølger 2-2.5 m , dønninger fra nordøst 

 

 

 

Da er vinden tilbake, vi har den og bølgene rett i hekken. Spridde seil og vi koster avgårde rett mot Horta. Det blir mer rulling men dette er vi vant til. Det knirker og knaker og seilene slår litt innimellom. 

I går hadde vi masse vann i spisskammerset vårt, altså dørken. 15 liter vann ble heroisk tørket opp av Erin. All mat måtte opp og tørke før det kunne legges på plass igjen i tørt rom. Vi har vært lure og alt som trengs er pakket og  vakummert, slik at ingenting blir ødelagt. Erin påsto det var saltvann. Noe stammer nok fra en bølge inn en glugge, og vi har hatt mye sjøsprøyt over båten.  Vi får følge med. 

Klara Vindror styrer skuten og det er deilig å slippe duren fra autopiloten. Men hun er litt lunefull på platt lens. Vi ga litt opp da vi krysset i november, men bestemte oss for at nå skulle hun til pers. Hun skapte seg sånn i natt at jeg gikk nesten ut av mitt gode skinn. På Reidun sin vakt var det bare fryd og gammen, så smooth liksom. Så tar jeg over og så blir det krøll, uten at jeg har rørt på en ting av verken ror eller vindror. Min teori er at hun har en «greie» for Reidun, det er rett og slett et lite trekantdrama om bord og hun småmobber meg litt. Langt ut på morgenkvisten; jeg er trøtt og lei hele damen (Klara altså) så koker det over og jeg kaller hun for en drittkjerring (pluss litt til). Det var ikke lurt sa Reidun, nå må du si unnskyld! Tror du ikke jeg måtte stå foran det dumme vindroret og si «Unnskyld Klara, du er ingen drittkjerring, du er så flink atte». Grrrrr. Hun oppfører seg igjen eksemplarisk i timesvis med jentene på vakt; jeg overtar vakten igjen og ganske riktig; bare tull……i 10 minutter…..og så har vi vært på lag.  Styrer som en gudinne. Nå henger hun der bak på hekken og humrer og tror hun er sjefen. 

Solen skinner, det er bare å benke seg i cockpit og speide utover havet. Lene holder motet oppe hos gutta på Vildensky med sporadiske tørre vitser. Vi har store planer for taco til middag. Livet går sin skjeve gang i havet. 

 

Snakkes 

 

Mot Asorene 13.døgn 

Torsdag  12.5.2016  kl 1200 UTC -3 

Posisjon: N 37.03.5  W 38.39.1 

COG:  90-100 grader 

SOG : 6-9 knop 

Vind:   10-12 ms WSW 

Utseilt distanse siste døgn: 171 

Utseilt distanse totalt fra BVI:  1943 

Distanse igjen til Horta: 484 

Vær: sol, 20 grader. Sjø: bølger:store , dønninger fra nordøst 

 

Jeg la inn en bestilling på 7-9 ms fra sørvest, men har fått valuta for pengene. Det dundrer på nå med 11-14 ms på det jevne, med noen topper på 15-16ms. Viinden er nå stabil fra sw og vi jibbet fokken og seiler nå med begge seil ut babord. Klara har fått en pause og vi kjører autopilot for en jevnere og bedre kurs. Det funker også bedre i bølgene. Slik skal det bli til og med lørdag, da kommer en kaldfront med mye regn og så vil det roe seg, omtrent når vi er i havn.  Søndag peker seg ut som ankomst Horta. Det ser ut som om vi endelig har funnet årsaken til «klunket» i roret. Ganske riktig; med bølgene bakfra så kom ulyden tilbake. Ingen god lyd. To løse skruer på i øvre rorhylse ga rom for en ørliten bevegelse og denne slemme ulyden. Etter timer med observasjon av roret under dekk, så vi endelig en bevegelse som kunne gi oss noen å gå på. Skruene ble strammet i morges og (bank i bordet) er lyden borte. God følelse. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi har under 500 nm igjen, dette skal feires. I skrivende stund har vi 438 nm til Horta. Erin lager sjokoladekake og det blir fest i cockpit etter middag. Det merkes at vi er på vei nordover, gitt. Dobbel ull i natt og frøs som bare det. Erin kjører hard core med bare føtter enda, vi får se hvor lenge hun holder ut. Nå står Lene over grytene, pølse og potetstappe på menyen, vi koser oss så best vi kan i råkkenrolltilværelsen. 

 

 

Mot Asorene 14.døgn 

Fredag  13.5.2016  kl 1200 UTC -2 

Posisjon: N 37.45.27 W 35.08.47 

COG:  90 grader 

SOG : 7-8 knop 

Vind:   12-14 ms WSW 

Utseilt distanse siste døgn: 174 

Utseilt distanse totalt fra BVI:  2117 

Distanse igjen til Horta: 311 

Vær: sol, 20 grader. Sjø: bølger:store , dønninger fra nordøst 

 

Skue tro vi gikk på LSD hele gjengen om bord. Alle har de villeste drømmene, og vi ler mye av alt det rare man kan fortelle etter å ha hatt seg en blund. Vi sover ikke så lenge om gangen, og med alle lydene og bevegelsene så kommer vel ingen av oss ned i den dype søvnen, derav alle crazy drømmene.  Været ja, det blåser kan man si. Vi seiler med 2 rev i storseilet og en flik av fokken og har komfortabel fart. Ok fart til å spille på lag med bølgene og det er viktigst. Vi presses litt nord for rhumbline, mest av alt pga sjøen. Strøm og bølger. Direktekurs på Horta er nå 91 grader, men vi sliter å holde det. Da får vi bølgene dundrende inn fra siden og det blir ikke så koselig om bord. Har fått noen svære dundrende over båten i løpet av dagen. Vi sitter godt i le under kalesje, og godt er det. Det er fint å sette seg ut en stund på bakerste benk, men det blir fort kaldt og kan plutselig bli veldig vått. Noen store squalls kom forbi i morges, det er lett skydekke nå og solen skinner igjennom. 

Tror vi bare må akseptere at i dag lar vi sjøen bestemme litt, så får vi heller seile noen ekstra nm mot slutten. I følge værmeldingen er vinden på topp i dag, det er helt greit for meg.  Vi ligger nå steady på 13-14ms med 15-17 ms i kastene. Men, vi har også regnvær på gang i løpet av morgendagen, så vi får se hva det bringer. 

Vi har det fint, får trent kjernemuskulaturen godt med all parering i bølgene. Reidun og jeg sitter akkurat nå i cockpit og småpludrer om alt og ingenting. Vi har nybakt brød med nugatti og Reidun har akkurat spottet to hval som hoppet i horisonten. Livet på skråplanet går sin vante gang,  

Snakkes 

 

 

Mot Asorene 15.døgn 

Lørdag  14.5.2016  kl 1200 UTC -2 

Posisjon: N 38.14.7 W 31.50.9 

COG:  90-100 grader 

SOG : 6 knop 

Vind:   2ms fra alle kanter 

Utseilt distanse siste døgn: 162 

Utseilt distanse totalt fra BVI:  2279 

Distanse igjen til Horta: 153 

Vær: regn  18 grader. Sjø: bølger:2-2.5 meter fra alle kanter 

ETA Horta blir ca 1300 i morgen 15 mai.  

 

Det har vært et innholdsrikt døgn. Utover kvelden i går løyet vinden til 10 ms og vi hadde fin seiling inn mot natten. Klokken halv tre døde vinden plutselig for så å blåse litt fra alle kanter med 2 ms styrke. Det var bare å rulle inn fokken og starte motor. Så kom regnet! Det bøttet ned.  Men, dette hadde vi ventet på å det var like greit å få det overstått. Synes motoren fjusket litt og tenkte hm……noe rusk på gang. Ganske riktig, plutselig faller turtallet. Vekker bakvakt Reidun som løper ned og skifter over spaken til filter nr 2. alt er såre vel en liten stund og så nytt hosteanfall og turtallet faller og motoren stopper. 

Ikke noe stress, lite vind nå og duskregn, men vi ligger og dupper i 2.5m bølger. Skiten sitter i tilførselen. Etter mange dager med rulling og humping i Atlanterhavet kom ikke dette som noen overraskelse. 20 minutter senere er vi i gang igjen. Det er en våt og kald natt (15 grader), selv om kalesjen er oppe så blir alt fuktig. 15 grader er kaldt altså! Det varmet seg opp til 18 grader utover dagen. 

Jentene får sove en time lenger til morgenen, klokken 7 piskes de ut av seng av to trøtte nattevakter som hiver seg i loppekassen. Hm, etter en liten stund hører jeg at turtallet går ned nok en gang. Hva nå?? Mer rusk?? Å nei du, et digert napp på kroken. Noe svært og tungt!! De drar inn en 10+ kilo’s tunfisk. Hurra!! Fiskevekten vår går ikke lenger enn til 10 kg, og denne sprengte skalaen. Nå har vi skåret av «indrefileten» og skal ha kongemiddag. Endelig fisk på kroken. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det er lørdag og vi nærmer oss land. Erin baker skillingsboller, vi har en skikkelig gourmetmiddag på gang og planer om spill-kveld i cockpit.  Det kommer mer regn, og sannsynligvig bare rotasjø og  tullevind. Gjør ingenting. Motoren funker, vi lager masse vann og alle kan innvilges en dusj i dag.  

Vi benker oss, litt halvklamme men happy under kalesjen og koser oss hele veien inn.  

 

Mot Asorene 16.døgn 

Søndag 15.5.2016  kl 1200 UTC -2 

Posisjon: N 28.29.6  W 28.42.3  

COG:  90-100 grader 

SOG : 6 knop 

Vind:   4 ms midt i mot, vi kjører motor. 

Utseilt distanse siste døgn: 149 

Utseilt distanse totalt fra BVI: 2418  

Distanse igjen til Horta: 5 

Vær: sol 18 grader. Sjø: dønninger fra nord 

ETA Horta kl. 1530 lokal tid  

This is it! Klokken 0940 så vi land, 27 nm ut i havet. En skikkelig god følelse: Erin og jeg i cockpit og vi måtte klemme litt. Kjente klumpen i halsen, dette er ikke hverdagskost. 16 dager og noen timer på tvers av Atlanterhavet, fra vest til øst. En tøff tur, ikke minst mentalt. Hva venter oss der ute? Jeg har kjent på dette hele veien, hva venter oss av vær og andre utfordringer der ute. Langt utenfor grensen.  Siste dagene har skuldrene senket seg og det har bare vært å kose seg hele veien inn.  

Akkurat nå er jeg ufattelig stolt av jentene på Lea, de er helt rå! Reidun, Lene og Erin. Et kanonteam!   

Nå skal vi gjøre oss presentabel for havnefuten i Horta, vi skal nappe visakortet ut av grab baggen, hhvi skal legge sjampagnen på kjøl og vi skal feire inn i de små timer!  

Fyttigrisen!  

Over og ut, LEA 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mot Irland  1. Døgn 

Lørdag 28.5 2016  kl 1200 

Posisjon: N 38.43.2  W 26.41.3  

COG: 80 grader 

SOG 6  kn (motor) 

Vind: 3-5  ms fra SW 

Utseilt distanse siste døgn 94 nm (16 timer) 

Distanse igjen til Irland: 1092 

Vær: lettskyet 

 

Nå er vi på sjøen igjen. Det var tøft å si farvel med skipper Anne i går, som måtte dra på jobb for å forsørge oss andre. Jeg har overtatt rollen som skipper og jentene har rykket opp i gradene. Vi og Lea er enig i å føre skuten trygt til Irland hvor Anne mønstrer på igjen. 

Vi har hatt 12 fine dager i Horta. Azorene er et vakkert sted å utforske, med sine 9 som tilhører Portugal. Vi hadde ambisjoner å seile litt rundt på de forskjellige øyene, men lavtrykk etter lavtrykk med mye vind gjorde at vi forbe liggende trygt i havn. Vi leide bil en dag og fikk se både vulkaner og museum, så litt turister har vi vært.  

Luksus å ligge til kai igjen meg ubegrenset tilgang til strøm og vann. EU priser på mat og drikke og trivelige mennesker som tar imot deg i marinaen. For ikke å glemme Peters bar som bare må oppleves. Mange gjensyn med seilere vi har truffet underveis. Horta er stedet der de fleste langturseilere tar havn når de krysser østover. Endelig fikk jentene noen å leke med også. Mange trivelige stunder sammen med guttene fra Vildensky. Lea og Vildensky sin logo er foreviget sammen på moloen.  

Det har vært unormalt mye vær for å være på denne årstiden. Vi hadde et vindu nå vi kunne utnytte -  ellers var det usikkert hvor lenge vi måtte bli. Vi bestemte oss i samråd med Chris å kaste loss fredag. Vildensky og Malot tok samme avgjørelse. Havnen var rimelig full og ARC Europe båtene er på vei. Vi lå innerst av 4 båter. Vi avtalte med alle at vi skulle legge oss ytterst siste timene før avgang. Alle hadde fått med seg dette unntatt franskmannen ytterst. Vi gikk lekende lett fra kai med en spring, lå og ventet i sundet til de andre hadde gått inn igjen, men franskmannen kom aldri tilbake.. Til slutt la vi oss som båt nr 3 utenpå svenske Emma. 

Da vi var ferdig fortøyd kom franskmannen plutselig tilbake, rasende at vi ikke hadde gått. Vi forklarte hva som var avtalen og tilbød oss å flytte oss igjen så han kunne ligge som båt nr 3, men det skulle han i hvertfall ikke!  

Rasende bestemte han seg for å legge seg utenpå båten foran. På første forsøket smelte han borti en finsk båt, Alice som lå ytterst på neste rad. Han hadde ikke kontroll på fremover og bakover. Alice fikk et stygt merke i siden. På neste forsøk klarte han å legge til. Besetningen hans var bare superflau. Kapteinen sjøl var bare en skikkelig surpomp, tok ikke kontakt med båten han hadde merket heller. Franskmenn.. 

Jaja....vi spiste middag, tok farvel med Emma og dro avgårde. Flere fløytet oss avgårde fra moloen, veldig kult. Utenfor samlet vi oss, Malot, Vildensky og Lea. Regattaen kunne begynne. 

Veldig god vind i starten, litt råsete med 8-9 i kastene, men vi gjorde 6+ over første fjorden. Vi var de eneste som hadde rev i seilene, men vi knuste gutta. Så stilnet vinden og etter en time med 1,5 – 2 knops fart og med seil som ikke ville, startet vi motoren. Etter en liten stund gjorde Vildensky det samme, så Malot.  

Hendelser på sjøen første døgn; Lene har vært i masten og reddet et fall. Jeg og Erin måtte trekke om en spil i storseilet. Delfinbesøk og store hvaler.  

Reidun 

 

Mot Irland  2. Døgn 

Søndag 29.5 2016  kl 1200 

Posisjon: N 40.10.4   W 24.01.3  

COG: 50 grader 

SOG: 5 kn  

Vind: 5-7 ms fra SW 

Utseilt distanse siste døgn: 155 nm 

Distanse igjen til Irland: 946 nm 

Vær: lettskyet, sol 19 grader 

 

Vinden kom ut på ettermiddagen i går og endelig kunne vi slukke motor, sette spridbom og med vinden inn 120 grader fikk vi god fart gjennom vannet.  Vi hadde noen timer med lettskyet vær før den forventede fronten med regn tok oss igjen. Vi er glad vi har kalesjen oppe. Den tar unna det verste, men vått blir det uansett. Utpå kvelden spridde vi seilene og endret kurs mer nordlig. Vi forsøker nå å holde en mer direkte kurs mot Irland. Vi begynner å akklimatisere oss, men tankene går tilbake noen uker til bikiniseilas og 28 grader i vannet. Nå er det enkel ull om dagen og dobbel om natten. Å stoppe tåen i vannet er utenkelig. 

Vi har fremdeles følge med Vildensky og Malot. Vildensky ligger et par hundre meter ifra oss og gjør samme fart og kurs. Vi har tett kontakt på VHF. Malot seiler noe saktere. 

Lene sitt vakt skjema fungerer veldig bra. Dagtid 08-20, 4 timer på, 4 timer bakvakt og 4 timer av. Om natten 20-08, går vi 3 timer. Det innebærer at etter vakt kan bakvakten krype ned i soveposen i cokpit å ta seg en blund. De tar ikke mange minuttene før vi er i drømmeland.  

 

 

Mot Irland  3. Døgn 

Mandag 30.5 2016  kl 1200 

Posisjon: N 41.45.3 W 22.01.0 

COG: 46 grader 

SOG: 7 kn  

Vind: 9-11 ms s-sø 

Utseilt distanse siste døgn: 134 nm 

Distanse igjen til Irland: 815 nm 

Vær: Overskyet, noen regndråper 18 grader 

 

 

Bare 815 nm igjen. Synes tiden flyr av sted her ute på det store havet. Vi fikk litt lite vind igjen i går kveld. Med tanke på lavtrykket som er annonsert bak oss ble det til at vi startet jernhesten. Vi er nok ikke så tålmodig at vi kan ligge å duppe i 1-3 knop med seil som bare står å slår. Hadde kontakt med Vildensky som gjorde det samme.  Vinden tok seg opp i 06 tiden og genoa’n ble rullet ut. 7-11 ms inn fra 120 grader koster det av gårde. Det har vært overaskende lite sjø, bølgehøyde 1,5-2m.  Det er da Lea liker seg som best.  Faren er at vi seiler fortere enn Vildensky og vi vil jo gjerne at de skal holde følge. Det blir nok til at vi reduserer seilføringen vår for å senke farten. 

Værmeldingen fra Chris sier at vi vil få god vind 8-12 ms fra s-se frem til torsdag. Da vil den avta. Vi holder oss litt øst for direktelinjen til Irland.   

Kjøl og fryser er fullstappet av god mat. Vi koser oss med gode middager, mail og meldinger fra nære og kjære.  

Snakkes 

 

 

 

 

 

Mot Irland  4. Døgn 

Mandag 31.5 2016  kl 1200 

Posisjon: N 43.48.9 W 19.23.63 

COG: 50-60 grader 

SOG: 6-8 kn  

Vind: 10-12 ms sø 

Utseilt distanse siste døgn: 176 nm 

Distanse igjen til Irland: 647 nm 

Vær: Overskyet, 17 grader 

 

Vi seiler så sakte vi kan..  Da vinden tok seg opp i går ble avstanden til gutta i Vildensky større og større. Vi revet kraftig ned slik at de kunne ta oss igjen, men Lea suser av sted uansett seilføring. Vi har ennå VHF avstand men vi kan ikke se dem lenger på AIS. I natt økte vindstyrken ytterligere og bølgene ble større. 13-16 ms i noen timer før det stabiliserte seg på 10-12 ms. Vi satte 3.revet og rullet inn på forseilet. Nå er det bare å holde seg fast ellers går du vegg imellom. Den største utfordringen er å holde balansen mens man tar på seg stillongs, nyvåken etter noen timers god søvn under dynen. 

 

Det er en fantastisk følelse å være på havet. Når bølgene slår over båten, og du kjenner saltvannet i kinnene, da lever du! Kan si at det ble litt vått i natt, men det er bare å kjøre igang Webasto så tørker klærne på et blunk, trodde vi. Den ville ikke starte, står bare og blinker til oss. Altså, den får ikke diesel. Med andre ord er røret fra tanken tett. En lett sak å ordne, men vi venter til været roer seg på torsdag. Vil gjerne ikke ha diesel i hele båten. Sjekker daglig motorrom for å se om noe har “forandret” seg. Oppdaget også en lekkasje på ferskvannsdelen på kjøleren. Heldigvis bare en slangeklemme som måtte strammes. 

 

Når det gjelder klima og temperatur, ropte Lene opp til Erin før hun skulle på vakt: E det kaldt? Erin svarer: Nei, det er ganske behagelig. Oki; det betyr bare ett lag med ull, under seilerbuksen. Jepp, vi savner varmen!!  Havet har også fått en annen farge - det asurblå vannet er ikke lenger blått, men det ser grått ut. 

 

Vi trøster oss med at for hver dag som går kommer vi nærmere våre kjære der hjemme, og det er nok til å lyse opp et hvilket som helst grått, 16 graders hav! 

 

Snakkes  

 

Mot Irland 5. Døgn 

Onsdag 1.6. 2016. kl. 1200 

Posisjon: N 46.01.2 W 16.37.7 

COG: 42 grader 

SOG: 7 kn  

Vind: 10-13 ms ssø 

Utseilt distanse siste døgn: 180 nm 

Distanse igjen til Irland: 469 nm 

Vær: Sol, 18 grader 

 

 

Hurra, vi er over halvveis!  

Ble vekket av Lene kl 1200 i dag, på tide å komme på vakt.  Sover som en stein i forpiggen. Det er der fremme det er mest bevegelse i båten. For et år siden var det uaktuelt bare å være der fremme når vi var underveis, ble uggen bare av tanken. Vel, jeg klarte ikke helt å våkne, hun måtte inn igjen å vekke meg en gang til. Jeg kom opp til en nyvasket cokpit som strålte i solskinnet. I dag er det sol, 20 grader og fremdeles god vind. Vinden, 10-12 ms, har dreid mer østlig slik at vi får den inn ca 60-90 grader. Vi går litt skrått på bølgene og da blir det litt skvett over båten innimellom, det er bare å dukke. 

Vi har klart å holde oss godt foran den kalde fronten med mye vind. Selv med minimalt av seil oppe holder vi er fart på 6-8 knop. 

Vildensky er dessverre et godt stykke bak oss, utenfor rekkevidde på VHF. Vi sender oppdatering til hverandre på satellitt telefonen.  

I dag er det halvveisfest. Vi feirer den med en god middag, litt bobler i glasset og resten til havet. Jeg er virkelig imponert og stolt av jentene. De har tatt steget til å bli proff seilere. De ser med en gang hva som må gjøres. Om det er trimming av seil, endring av kurs, lyder som ikke skal være her osv. Jeg sover trygt når de styrer skuten. 

 

Ship ohoi 

 

 

 

 

 

 

Mot Irland 6. Døgn 

Tordag 2.6. 2016. kl. 1200 

Posisjon: N 47.50.3 W 14.7.7 

COG: 78 grader 

SOG: 5 kn  

Vind: 4-5 ms ø-nø 

Utseilt distanse siste døgn: 143 nm 

Distanse igjen til Irland: 325 nm 

Vær: Sol, 19 grader 

 

Kulingen er over og sjøen har lagt seg.  

Vi har hatt noen fantastiske dager med seiling de siste dagene. Selv om alt går vegg imellom er det herlig når Lea danser av sted og spiser mil etter mil. Nå er det mye roligere i båten og farten har gått betydelig ned. Vinden avtok i morges, 4-5 ms, og dreide ø-nø. Med den kursen vi hadde ble det for skarpt mot målet og skulle vi falle av ble det for langt vestover. Vi kjørte motor i noen timer og la kursen nordøst i stedet. Akkurat så mye at vi ikke behøver å stampe i bølgene. Med tanke på at vinden skal dreie igjen på ø-sø og øke litt i styrke i morgen, tror vi det blir et godt utgangspunkt å komme langt nok øst slik at vi får god linje til Irland.  

Det positive med å kjøre motor er at vannet i varmtvannstanken blir varmt. Foreløpig har skipperen tatt seg en god varm dusj i dag, så nå er i alle fall jeg ren. 

Det tikket inn en glad melding på satellitt telefonen i dag fra våre venner i båten Emma. Vår venn Roger, som seiler alene i en Alegro 27 med el motor, og startet en dag før oss fra BVI, var endelig vel fremme på Azorene etter 30 dager. Vi har hatt kontakt med han hele veien, men et par hundre mil fra Asorene fikk han haveri på vindror og satellitt telefonen gikk i stykker. Han hadde veldig tøffe forhold på slutten og vi var litt urolige. Nå er vi bare glad. 

Vi ser ikke noe til Vildensky, men vi vet at de ikke er langt bak. De har jo noen lettvindseil på lur så kanskje de tar litt innpå oss nå som det er lite vind. 

Stemningen er fremdeles god om bord, men vi gleder oss til landkjenning.  

 

 

 

Mot Irland 7. Døgn 

Fredag 3.6. 2016. kl. 1200 

Posisjon: N 49.29.6 W 13.43.0 

COG: 70 grader 

SOG: 6 kn  

Vind: 5 NØ 

Utseilt distanse siste døgn: 125 nm 

Distanse igjen til Irland: 240 nm 

Vær: Sol, 16 grader 

 

Ifølge våre beregninger skulle vinden dreie til s-ø i går og det gjorde den jo ikke. Den var n-ø gjennom hele natten og fortsatt i dag. Det ble veldig skarp seiling i natt og da går det ikke fort. Vi havnet litt lengre vest enn det vi ønsket, da blir det lengre vei til målet. Ny værmelding i dag: Skal variere mellom nø-ø frem til i morgen. Da går den på s-ø og øke litt i styrke.  

Vi fikk melding av Vildensky som hadde gått for motor i natt for å holde østlig kurs. Nå er de faretruende nær oss. Regatta genet setter inn. Skipperen samlet mannskapet for taktikkmøte. Vi ble enig om å iverksette strakstiltak. Dieselkanner fra dekk (selvfølgelig fra babord side) ble fylt på tanken og Volvo Penta’en skal få vise hva den duger til. Kursen ble satt 78 grader NØ. Da har vi et godt utgangspunkt for den grande finale inn mot Irland. Dette kan bli tett. 

Webasto’en  fungerer igjen. Det var som antatt, drit i tilførselen fra tanken. Mistenker at der er en del uønskede organismer i dieseltanken. Heldigvis har vi gjort en del tiltak som skal underlette når det tetter seg og motoren begynner å hoste. Vi har satt inn doble vannutskiller filter med en manuell håndpumpe i forkant. Lett å svitsje over fra et filter til et annet og lett å lufte. Det vi har oppdaget i det siste er at det setter seg drit i selve kranen til tanken. Det merker vi ved at håndpumpen er skvist flat. Altså er det lett å eliminere hva som er problemet og verktøy ligger klart. 

Vi har et bra om bord. Biblioteket i Lea er nesten utlest og jeg må lete med lupe etter en ny bok. Fleskepannekaker til lunsj i dag og det ventes chili con carne til middag, og så filmkveld i cockpit. Det er jo fredag… 

Snakkes  

 

 

 

 

Mot Irland 8. Døgn 

Lørdag 4.6. 2016. kl. 1200 

Posisjon: N 50.43.1 W10.04.5 

COG: 80 grader 

SOG: 6 kn  

Vind: 4-6 sø 

Utseilt distanse siste døgn: 161 nm 

Distanse igjen til Irland: 84 nm 

Vær: Sol, 17 grader 

 

Siste innspurten er virkelig til å ta og føle på. Vi kom oss østover i løpet av natten og de tidlige timer i dag, med hensikt å skape oss en bedre vinkel for dagens sør østlige vind til innseilingen. Vinden frisknet til, og med 8-10 ms kunne vi seile ganske skarpt i god fart. Litt motor igjen i dag, men nå er motoren slukket og det er seiling uansett vind som gjelder. Regatta’en med Vildensky har tatt seg opp - vi ble begge enig i å slukke motor (etter litt kjeft fra de om motorbruk og regattaregler og greier) og de ligger ca. 12 nm bak oss. Vi som hadde de planene for dagens seiling ble litt deppa når vinden plutselig dropper til 4 ms fra ø-sø. Vi kunne like gjerne lagt oss på dekk og blåst selv. Men men, ved hjelp av strømmen klarer vi faktisk å holde en gjennomsnittsfart på 5 knop med kurs rett på mål. Estimert ankomsttid Kinsale (foreløpig mål) i Irland er før fuglene fiser søndag morgen kl 0530. 

Motorstopp i dag. Turtallet begynte plutselig å kjøre sitt eget løp, og vi fant fort ut at det var tilførselskranen til dieselen som var tett. Skipperen bretter opp ermene: tid for å demontere, rense og lufte. Litt Volvo Penta-pleie så var det ok igjen. Det er helt klart at vi har dieseldyr på tanken, plukket ut en seig masse som klumper seg, vi har dermed en jobb å gjøre når vi kommer i havn. Tanken må tømmes og rengjøres, men problemet er at tanken er satt inn uten inspeksjonslokk (mannalokk) så det er vanskelig å gjøre den helt ren. Funderer på å installere et lokk så stort at det går å få ned en arm. 

Dagens koseligste happening: vi har fått blindpassasjerer ombord! 2 brevduer har hvilt seg på bommen i noen timer, lar seg ikke skremme av knirking i riggen og krengning og diverse. Tror vi må sende de av sted før vi får landkjenning slik at vi ikke får problemer med immigrasjonen.. 

Livet om bord går sin gang. Fiskesnøret henger etter båten, Lene hører på musikk på benken, Erin hviler på luggisen og jeg skriver logg. Det er sol, rolig hav og Irland nærmer seg med stormskritt.  Snart er det vakt skifte, og vi går mot den siste natten på havet. Litt rart at vi «plutselig» er fremme, men samtidig skal det bli godt å sette bena på fast grunn igjen. Det har vært en fantastisk tur fra Azorene! Det vi gleder oss aller mest til, er dagen vår gode skipper Anne mønstrer på igjen.  

Ship ohoi 

 

 

 

 

 

 

REISEBREV NR 9: LEEWARD ISLANDS

Vi elsker å være på tur! Sitter mange ganger i cockpit og nyter kvelden og tenker på hvor utrolig privilegert vi er som får oppleve dette. Så bra at vi turde! Så bra at det har gått så bra; Så fint at vi alle fremdeles er glad i hverandre.

Det er tett om bord i skuten, ingen tvil. Vi blir av og til litt lei hverandre, litt rastløs, men det er bare et luksusproblem for det funker.

Vi blir av og til litt matt når vi står i lokalbutikken og har lyst på «nokke godt» og det er hyller med gammel hermetikk i horisonten, dopapir og en pakke egg hvis man er heldig. Noen halvdøde gulrøtter og billig rom…. Men, det er et luksusproblem, for vi sulter ikke.

Vips så finner vi noe lurt i dørken og så er det fest!

LES MER

REISEBREV NR 8 WINDWARD ISLANDS & GUADELOUPE

 

The Winward Islands strekker seg fra Martinique i nord til Grenada i sør. Øyene er fargerike og tropiske, her er det høye fjell og regnskog. Øyene har vært kolonisert. Engelskmennen og franskmennene har kriget om disse. St Lucia, St Vincent og Grenada er i dag selvstendige stater, mens Martinique er fremdeles en del av Frankrike

.Det har tatt litt tid å komme i gang med dette reisebrevet. Siste ble skrevet i seiersrus over å ha krysset Atlanterhavet og gleden av å komme frem til herlige Karibia. Det var et hav av opplevelser å skrive hjem om, store opplevelser som har tatt tid å fordøye.

LES MER

REISEBREV NR. 6 & 7 : Vi krysser Atlanterhavet!

 

Leg 1: LAS PALMAS – KAPP VERDE

 

923 nautiske mil/ 6 dager og 12 timer

 

Leg 2: KAPP VERDE – ST.LUCIA

 

2246 nautiske mil/ 14 dager og 12 timer LES MER

REISEBREV NR 5: KANARIØYENE OG FORBEREDELSER TIL ARC+ 2015

 

Det var en høstkveld i 2007 at jeg spurte jentene: « vi skal ikke bare selge huset og kjøpe en havseiler og så seiler vi til Karibien?» « Joooooo!» sa de og dermed var eventyret i gang. Det tok litt lenger tid enn vi trodde å komme oss avgårde med jammen var ventetiden vel verdt det. Plutselig kom Reidun inn i livet vårt og klart hun ville seile til Karibien!! 12 juni 2015 dro vi fra Bergen og vi har nå vært på tur i 158 dager. Vi har seilt en distanse på 3100 nm og er nå i Las Palmas

LES MER

REISEBREV NR 4: SPANIA OG PORTUGAL

 

Vi har vært på tur i 109 dager og har logget 2514 nautiske mil. Første august sjekket vi inn i Spania etter å ha krysset Biscaya, det føltes stort. Nå har vi seilt kysten av Nord Spania , også kalt Costa del Morte (dødens kyst), kysten av Portugal og ut 500 nm sørvestover i Altanterhavet til Madeira. At vi er kommet så langt er helt fantastisk. Vi er fremdeles venner, ingen har matet krabbene og Lea har oppført seg helt eksemplarisk. Litt smårusk er det alltid, tror hun ønsker å holde oss litt i ånde slik at vi ikke blir helt latsabber dette året.

Det er fantastisk å være på tur, jeg er stolt hele tiden! Det norske flagget henger og svaier på hekken og vi synes det er dødskult at vi har seilt helt fra lille Bergen. Man drømmer og snakker om langtur så lenge og plutselig så er vi der. Det er nå det skjer og vi prøver å skynde oss langsomt og nyte hver dag

LES MER

REISEBREV NR 3: FRA WALES TIL SPANIA

 

Det har gått 56 dager siden avreise fra Bergen, vi har seilt 1542 nm gjennom Nordsjøen, Skottland, Irland, Wales, Sør-England, Frankrike så vidt og er nå i Spania. Vi har nådd en milepæl i turen; kryssing av beryktede Biscaya. Vi er vel over med fornøyd mannskap og båt!

Hva har skjedd siden sist? Lene og jeg dro hjem fra Isle of Man 6 juli. Lene skal gjøre seg ferdig i marinen og jeg hadde 14 dagers offshore tur. Ble enig i at Reidun og Erin skulle seile seg til Sør- England i løpet av de 14 dagene. Dette klarte de med glans! De har til og med hatt det veldig kjekt, synes ikke de skal ha det såååå veldig bra uten Lene og meg om bord……

LES MER

REISEBREV NR 2: VAKRE SKOTLAND

 

Den 20. august var Lene, Harald og Solveig kommet om bord og vi var klar for Caledonia Kanalen. Jeg gruet meg litt, nytt og ukjent. Nei, gi meg et hav i stedet! Men, for en opplevelse å sluse seg gjennom det skotske høylandet. Vi møtte de hyggeligste menneskene. Broderen tror alle skotter har gått på smilekurs. Vi tok et forsiktig skritt med to sluser første dagen, så en overnatting på Seaport Marina i Inverness for å klimatisere våre nye matroser. Verdens hyggeligste fyr i marinaen, gammel som alle haugene men husker fremdeles norske gloser fra sitt besøk i Norge for 40 år siden. «Yyyngdomsherberge» sier han og skrattler! Hadde nesten ikke lyst å reise fra han igjen.

LES MER

REISEBREV NR 1: 18.juni 2015/Anne

Det første av mange reisebrev skrives med andakt. Det har gått noen dager siden vi seilte inn til Inverness, og opplevelse av å endelig være på lang seiltur synker inn. Inntrykkene fra de siste dagene i Bergen, avreise fra Bryggen har tatt tid å fordøye.

Først dagene før avreise på Bryggen longside gode seilevenner i Aries, Grete og Puffen, og HarryZ, Erik og Britt. Kos og vin i cockpit innimellom slagene, gode historier og input til løsninger og utstyr på båten. Fantastisk hjelp avreisedagen med trekking av reveliner til 3 rev til cockpit ( Eriks supre løsning), hjelp til å heise Reidun i masten og hjelp da de nye lensetaklene fra seilmakeren viste seg å være for korte. Fritjof og Puffen fikset forlenger og vi fikk stå på bryggen og hilse våre kjære venner og familie farvel.

LES MER

Copyright © All Rights Reserved

Har du spørsmål/kommentarer?

Kontakt oss på epost: admin@sylea.no